Висококвалитетни масла за јадење и готвење

Маслата за јадење се важен дел од здравата исхрана бидејќи тие се клучен извор на есенцијални масни киселини и витамин Е, полизаситени и монозаситени масти.

Маслата за исхрана може многу да варираат во составот на нивната содржина на маснотии, и во основа, колку повеќе поли- и монозаситени масти има едно масло, толку повеќе се смета за здраво, и колку повеќе заситени масти има, толку помалку се смета за здраво.

Понуда на неколку видови висококвалитетни масла за јадење и готвење.

Екстра-вирџин маслиново масло

Ладно цедено маслиново масло добро познато по неговите ефекти врз здравјето и се верува дека значително придонесува за здравствените придобивки на медитеранската исхрана.

Масло од ленено семе

Луѓето користеле ленено масло со илјадници години кое има различни здравствени придобивки. Маслото од ленено семе се добива со ладно цедење на квалитетно лененото семе. Луѓето можат да го користат за секојдневна употреба, како додаток на исхрана.

Масло од семки од тиква

Маслото од семки од тиква, кое освен што е лековито и ароматично, е и суперхранливо бидејќи е полно со минерали, витамини, протеини и незаситени масни киселини. Ладно цеденото се консумира како додаток во храна.

Кокосово масло

Кога се работи за готвење на висока температура, најдобар избор е кокосово масло. Кокосовото масло исто така има и моќни здравствени придобивки. Особено е богато со масната киселина наречена лауринска киселина, но преку 90 % од неговите масни киселини се заситени.