Најнови иновации во прехранбената технологија

Производството или преработката на храна може да изгледа многу поинаку од она што изгледа денес. Дигитализацијата го промени нашиот поглед за тоа како да живееме во овој свет. Секое поле станува сè понапредно со помош на напредната технологија. Секоја индустрија се потпира на хардвер или е контролирана од софтвер.

Производството и преработката на храна исто така напредуваат во овој технолошки бум. Најновите иновации како 3D печатење, месо одгледано во лабораторија, вертикално земјоделство и повеќе работи како ова, може да го променат начинот на кој ја одгледуваме и преработуваме нашата храна.

Ова се 5 нови иновативни технологии за кои најмногу се говори:

1. 3D печатење на храна

Многу институти развиваат 3D печатење храна; ова е една од интересните технологии кои се во развој. Оваа технологија се развива во последните неколку години бидејќи тоа би можело да ја промени играта во прехранбената индустрија. Ќе работи, како што звучи. Можеме да изградиме слој од финалниот производ, тоа ни овозможува да му дадеме каква било големина, форма и текстура и вкус на производот. 3D печатењето ќе ви овозможи да го прилагодите вашиот финален производ според вашите потреби. Вака звучи правењето храна за себе во иднина.

Истражувањата велат дека оваа технологија веднаш ќе стане популарна меѓу производителите на храна, трговците на мало и потрошувачите. Ова исто така ќе го елиминира отпадот произведен од традиционалното готвење што ќе биде голем плус на оваа технологија.

2. Преработка на храна под висок притисок – го зголемува животниот век на храната

Тековен проблем е како можеме да го зголемиме животниот век на храната без да го загрозиме квалитетот и вкусот на храната. Новите технологии за зачувување на храната подолго време се во развој. Иновацијата како HPP (преработка под висок притисок) може да го зголеми животниот век на храната за 10 пати за кратко, а тоа е она што го бара прехранбената индустрија.

Тоа е еден вид процес на ладна пастеризација во кој пакуваната храна ќе оди во средина под висок притисок. Ова ќе ги елиминира микроорганизмите за да се обезбеди безбедност на храната, а во исто време вкусот, големината и текстурата и хранливата вредност ќе останат исти. Една апсолутна придобивка од HPP е тоа што нема да има употреба на било каков вид на зрачење или хемикалија.

3. Вертикално земјоделство

Вертикалното земјоделство е неверојатна идеја. На традиционалното земјоделство му треба голема земја за земјоделство, што не е случај кај вертикалното земјоделство.

Оваа идеја е предложена многу одамна. Се предлагаше да се изгради кула за земјоделство, каде што на секој кат ќе има земјоделски култури.

Оваа идеја не беше целосно усвоена, но некои прототипови беа направени во Јужна Кореја, Јапонија, Сингапур и Чикаго.

Овој тип на земјоделство има некои предности во однос на традиционалното земјоделство. Сега површината што се користи во земјоделството ќе биде помала, а исто така е можно да се одгледува во сите сезони.

4. Месо одгледано во лабораторија

Наскоро би можело да биде возможна продажба на месо одгледано во лабораторија, познато и како витро животни или чисто месо. Овој вид месо се одгледува од клетките на стеблата кои се собираат со биопсија од фарма и потоа се обработуваат во лабораторија неколку дена.

Екологистите сметаат дека витро месото ќе има позитивно влијание врз сточарството. Тие, исто така, веруваат дека повеќето стакленички гасови би можеле да се намалат до 90% доколку се усвои оваа техника.

Во тек е развојот на оваа технологија достапна на пазарот. Ова е прилично скапо во споредба со традиционалниот начин на одгледување месо. Како што технологијата продолжува да се развива, ефикасноста на оваа технологија исто така ќе се подобри.

5. Протеини од растително потекло

Протеините се многу неопходни за одржување и градење на нашите мускули. Исто така помага во одржувањето на нашите коски силни и функционирањето на нашиот мозок. Помалку внес на протеини може да значи дека ја губите издржливоста, енергијата, мускулната маса и косата.

Можете исто така да добиете протеини од извори како животни, јајца и риби, како и од многу растенија. Многу од овие производи се богати со хранлива материја што му е потребна на вашето тело може да се исполни.

Одгледувањето на растителен протеин е многу поедноставно во споредба со животинскиот. Примери на растителни протеини се: леблебија, леќата, јачмен, бадеми, спанаќ, грав, киноа, кикирики, итн.

Тофу и темпех се вообичаени растенија базирани на алтернативи од месо.

Протеинот од растително потекло има предност во однос на животинскиот, но има и мали недостатоци, како што не секој растителен содржи амино киселини кои се од витално значење за растот. Исто така, потребно е време за варење и во споредба со животински протеини е недостатокот на витамин Б12.

Извор: ЦЕОМ